x
Sklep

Wspaniała moc aminokwasów, czyli BCAA w żywieniu psów aktywnych

Kali
BCAA (Branched chain amino acid) stanowią 3 kluczowe aminokwasy rozgałęzione: leucyna, izoleucyna oraz walina, będące składnikami białek. Należą do grupy aminokwasów egzogennych, co oznacza, że organizm nie jest

w stanie ich wytworzyć i muszą zostać dostarczone z zewnątrz.

Ich rola dotyczy głównie tkanki mięśniowej, gdzie stanowią ok. 18% wszystkich aminokwasów. Ponadto regulują wiele procesów fizjologicznych, biorą udział
w syntezie białek mięśniowych oraz procesach energetycznych organizmu, jednocześnie wpływają na samopoczucie oraz redukcję zmęczenia fizycznego.

BCAA w diecie sportowców dzięki katabolizmowi bezpośrednio w mięśniach oraz lepszej przyswajalności stanowią doskonały suplement diety. Doceniony został także ich wpływ na syntezę serotoniny, przez co mają wpływ na lepsze samopoczucie. Natomiast ich profilaktyczne stosowanie pomaga w zmęczeniu fizycznym spowodowanym długotrwałym wysiłkiem. Istotna jest również rola BCAA w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Udowodniono, że nawet zbyt duża podaż w diecie zwierząt nie stanowi dla nich zagrożenia.

Warto wspomnieć o korzystnym wpływie BCAA na organizm psiego sportowca poprzez zahamowanie katabolizmu zachodzącego podczas treningu wytrzymałościowego (rozpad tkanki mięśniowej) przy równoczesnym budowaniu masy mięśniowej przez przyśpieszenie anabolizmu w komórkach mięśniowych. Istotne znaczenie mają także właściwości neuromodulacyjne, działając na zahamowanie procesów odczuwania bólu. Ponadto za włączeniem ich do codziennej diety psa przemawia znaczny wzrost poprawy kondycji i sylwetki dzięki wzrostowi wytrzymałości mięśni, czy redukcji tkanki tłuszczowej.

Najlepszą opcją dostarczenia BCAA do organizmu zwierzęcia jest suplementacja w postaci dodatków paszowych. Świetnym rozwiązaniem jest dostępna na rynku łatwa do podania pasta Aptus Pro Sport dla psów aktywnych, którą można zastosować, jako nagrodę za udany trening.

Harris RA, Joshi M, Jeoung NH, Obayashi M. Overview of the molecular and biochemical basis of branched-chain amino acid catabolism. J Nutr. 2005; 135: 1527–1530.

Laviano A, Muscaritoli M, Cascino A, Preziosa I, Inui A, Mantovani G. i wsp. Branched-chain aminoacids: the best compromise to achieve anabolizm? Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2005; 8: 408–414.
Baker DH. Tolerance for branched-chain amino acids in experimental animals and humans. J Nutr. 2005; 135: 1585S–1590S

dr. Katarzyna Pęzińska - Kijak

Zoofozjoterapueta, anatom zwierzęcy, adiunkt w Pracowni Anatomii Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Właściciel Przychodni Rehabilitacji Zwierząt VETICO oraz Akademii Rehabilitacji i Diagnostyki Zwierząt

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi

Wróć do listy Artykułów